Veelgestelde vragen over Littmann Stethoscopen


Algemene Stethoscoopvragen

 • Ik hoor niet door mijn stethoscoop. Is er iets mis mee?
  Wanneer de akoestische prestaties niet naar behoren werken of afwezig zijn, ga naar Pagina Optimaliseren Prestatie voor adviezen over hoe u de prestaties van uw stethoscoop kunt optimaliseren.
 • Nee. Littmann stethoscopen gebruiken Nieuwe Generatie Buizen die geen natuurlijkrubberlatex of weekmakers bevatten.
 • Nee. Al onze stethoscopen bevatten metaal.
 • Het instelbare membraan is een uitvinding van 3M die u laat luisteren naar zowel laag- als hoogfrequente tonen zonder dat het borststuk van de patiënt hoeft te worden gehaald, of moet worden omgedraaid of worden verwijderd.

  Door verschillende druk uit te oefenen op de patiënt, past het instelbare membraan zich aan zodat u alleen laag- of hoogfrequente tonen zult horen. Wanneer u het instelbare membraan op de patiënt plaatst en lichte druk uitoefent, worden er laagfrequente tonen doorgegeven. Wanneer u het instelbare membraan gebruikt en meer druk uitoefent, worden de hoogfrequente tonen benadrukt.

  Dit gemak zorgt ervoor dat u tijd bespaart en uw focus kunt leggen op de patiënt in plaats van dat u moet bedenken of moet luisteren met de kelk- of membraanzijde van het borststuk.

 • 3M graveert zelf geen stethoscopen, maar diverse verkopers van Littmann stethoscopen kunnen uw stethoscoop graveren. Neem hiervoor alstublieft direct contact op met de verkoper.
 • U vindt de prijsinformatie bij elke Littmann stethoscoopverkoper. Prijzen kunnen verschillen per verkoper. Ga naar Waar te Koop pagina om een verkoper bij u in de buurt te vinden.

Reinigen en Verzorgen


Productinformatie


Elektronische Stethoscopen

 • Wat zijn de voordelen van een elektronische stethoscoop?
  Veel hart- en longgeluiden zijn om diverse redenen moeilijk te horen en kunnen zelfs gemist worden met het normale gehoor. Versterking van het geluid samen met de reductie van achtergrondgeluid, zorgt ervoor dat u de geluiden die u wilt horen beter hoort.
 • 3M™ Littmann® Elektronische Stethoscoop Model 3100 en Model 3200 heffen gemiddeld 85 % aan achtergrond- en omgevingsgeluid op die de auscultatie-ervaring kunnen storen, zonder kritieke lichaamsgeluiden te verliezen. De kans om geluiden te missen wordt veel kleiner in drukke en luidruchtige werkomgevingen; het werkt 13 % beter dan bij vorige modellen.
 • Littmann model 3100 en model 3200 stethoscopen zijn ontworpen om met drie batterijsoorten te kunnen werken om aan uw behoeften te voldoen. Gebruik één AA alkaline, lithium of NiMH-batterij om uw elektronische stethoscoop te laten werken. Het standaardtype batterij is alkaline. Daarom moet u, bij het gebruik van een lithium of NiMH-batterij, de batterijsoort veranderen in het menu van de elektronische stethoscoop voor een betrouwbare batterijduurindicatie op het display. De lithium batterij is niet-oplaadbare en wordt aangeraden voor werking bij lage temperaturen en heeft doorgaans een langere levensduur van de een alkaline batterij. De NiMH-batterij is een herlaadbare batterij (externe oplader nodig).
 • Nee. De elektronische stethoscopen functioneren niet zonder batterij.
 • Ten eerste, het is heel belangrijk dat u de stethoscoop juist draagt. Alle Littmann stethoscopen hebben headset die gebogen zijn en zijn ontworpen om precies op uw gehoorgang te passen. Dit is de juiste draagwijze: Houd de stethoscoop met de oorbuizen verticaal. Bij het plaatsen van de oordopjes in uw oren, zorg ervoor dat de gebogen oorbuizen naar voren wijzen, richting uw neus.

  Zodra de stethoscoop correct is georiënteerd, kunt u het volume aanpassen met de "+" en "-" knoppen op het keypad. Zorg ervoor dat het midden van het borststuk goed contact maakt met de patiënt; hier zit namelijk de geluidssensor. Wanneer u nog altijd niets kan horen, neemt u dan contact op met de 3M Klantendienst via (+31) 15 - 78 22 435 of via het Neem Contact Met Ons Op-formulier

 • Bij het gebruik van de 3M™ Littmann® Elektronische Stethoscoop Model 3100 en Model 3200 zijn er diverse technieken die belangrijk zijn om te weten en die de auscultatie-ervaring substantieel kunnen verbeteren.

  De geluidssensor, waar al het geluid binnenkomt, is vrij klein en bevindt zich in het midden van het borststuk (om dit te demonstreren, kunt u het membraan eraf halen en zoeken naar een inkeping onder een witte sticker). Het gebied rond de geluidssensor doet niets op het gebied van geluidsverwerving. Daarom is het belangrijk om het contactpunt met de patiënt te focussen op het midden van het borststuk.

  Er is slechts licht contact noodzakelijk met de Littmann elektronische stethoscopen. Dit omvat zowel de gebruik van de stethoscoop als het contact met de patiënt. Een teveel aan druk op de patiënt kan resulteren in kunstmatige geluiden.

  Contact met de patiënt moet stabiel en consistent zijn voor optimale geluidskwaliteit. Het bewegen van het borststuk zorgt voor wrijvingsgeluid. Het beste wat u kunt doen is om uw auscultatie-onderzoek te beginnen op een lager versterkingsniveau. Vervolgens, wanneer u probeert te luisteren naar een moeilijk hoorbaar geluid, verhoogt u het versterkingsniveau. Het gebruik van versterking op deze manier zorgt ervoor dat u storende geluiden vermindert tijdens uw onderzoek.

  Als laatste is het belangrijk om de verschillen in technieken tussen niet-elektrische stethoscopen en de Littmann elektronische stethoscopen te onderkennen. Houd de Littmann elektrische stethoscoop lichtjes vast, maakt licht contact met de patiënt en focus het contactpunt op het midden van het borststuk, stabiel blijven zorgt voor de hoogst mogelijk geluidskwaliteit en auscultatie-ervaring.

 • Een Littmann® Model 3100 en Model 3200 heeft een levensduur van gemiddeld 60 uur als u deze continu zou gebruiken. (Afhankelijk van het gebruik van Bluetooth®, is het mogelijk dat u een kortere levensduur van de batterij met model 3200 ervaart.) Alvorens de batterij volledig leeg is, krijgt u een waarschuwingssignaal te horen wanneer u deze nog twee uur onafgebroken kunt gebruiken. De levensduur van de batterij wordt bespaard indien u het Littmann®-logo op het LCD scherm ziet, u bent dan in stand-by mode. Om de stethoscoop te activeren moet u met uw vinger op het membraan tikken of een toets aanraken. Om de stethoscoop volledig uit te schakelen, kunt u niets doen, dan valt deze zelf uit na de op voorhand ingestelde tijd in de POWER-setting of u kunt de aan-/uitknop twee seconden inhouden (dit heeft de voorkeur).

  Er zijn verschillende manieren om de levensduur van de batterij te verlengen:

  1. De achtergrondverlichting minimaliseren. Selecteer Menu > BACKLITE en vervolgens DISABLE of ON DMND (on demand). Met DISABLE is de achtergrondverlichting altijd volledig uitgeschakeld. Met ON DMND, kan u de achtergrondverlichting activeren met een druk op de aan-uit/knop. Indien u graag de achtergrondverlichting altijd geactiveerd heeft zodat u het LCD scherm beter kan lezen, kan u dit aanpassen in Menu > BACKLITE > ALWAYS. Dit activeert de achtergrondverlichting op half vermogen zodat dit te allen tijde een visuele hulp is, maar toch een minimale capaciteit van de batterij vraagt.

  2. Verzeker u ervan dat de Auto On / Auto Off toepassing geactiveerd is (ingesteld bij eerste gebruik) - dit helpt de batterijlevensduur te verlengen. Deze toepassing kan aangepast worden aan uw eigen wensen, u kan zelf beslissen na hoeveel tijd de stand-by mode wordt ingeschakeld. Om uw batterijlevensduur maximaal te verlengen, kiest u Menu > POWER > LOW. Zo zal uw stethoscoop na 10 seconden van inactiviteit in de stand-by modus gaan.

  De geluidskwaliteit blijft gegarandeerd, zelfs als de batterij bijna leeg is. De elektronische stethoscoop functioneert niet zonder een batterij.

 • Draadloze Bluetooth®-technologie is een korte afstand communicatietechnologie die bedoeld is om kabels te vervangen die draagbare en of vaststaande apparaten met elkaar laat communiceren met een hoog veiligheidsniveau. De voornaamste eigenschappen van Bluetooth-technologie zijn de duurzaamheid, lage energievereisten en lage kostprijs. De Bluetooth-specificatie kent een uniforme structuur voor diverse apparaten om met elkaar te verbinden en te communiceren.
 • Nee. In de doos van de Littmann model 3200 stethoscoop vindt u een Bluetooth® USB-stick. U hoeft deze enkel in een USB poort van uw pc te steken en uw pc kan via Bluetooth® communiceren. Voor optimale prestaties wordt het aangeraden om de USB-stick die wordt meegeleverd met de Littmann model 3200 stethoscoop te gebruiken.
 • De Littmann Model 3200 gebruikt een klasse 2 Bluetoothverbinding met een maximumbereik van 10 meter. Het Bluetoothbereik vermindert als er zich voorwerpen (muren, meubels, mensen enz.) tussen de Littmann model 3200 stethoscoop en de pc bevinden. Om de Bluetoothcommunicatie te verbeteren, dient de afstand te worden verminderd en/of een open lijn tussen de Littmann Model 3200 stethoscoop en het externe apparaat worden bewaard.
 • Kan ik de draadloze prestaties van Bluetooth® optimaliseren?

  Voor optimale draadloze verbindingsprestaties is het belangrijk dat het borststuk van de stethoscoop en de USB-stick dicht bij elkaar in de buurt zijn en dat er een open lijn tussen de twee apparaten wordt bewaard. Muren, meubilair en lichamen verzwakken het draadloze signaal.

  Het positioneren van de stethoscoop en de draadloze adapter is cruciaal voor goede draadloze prestaties. In sommige gevallen kan het gebruik van een USB-verlengkabel die de adapter naar een hogere posities brengt of de oriëntatie aanpast al een verbetering opleveren. 3M raadt aan om StarTech Destktop USB-verlengkabels te gebruiken, of gelijkwaardig, die online gekocht kunnen worden bij diverse winkels of bij uw lokale elektronicazaak.

  Tijdens de opname kan het helpen om de pc direct naast de patiënt te plaats (in plaats van achter de patiënt) zodat het lichaam van de patiënt het signaal niet kan blokkeren. Houd het borststuk stevig vast met uw vingertoppen (in plaats van in uw gehele hand) om de draadloze antenne optimaal te laten functioneren. Minimaliseer de afstand tussen stethoscoop en pc. Onder normale omstandigheden moet een afstand van 3 meter makkelijk te halen zijn.

  Werkomgevingen kunnen een rol spelen bij verbindingsprestaties. Draadloze telefoons, mobiele telefoonaccessoires, magnetrons en wifi-apparatuur kan allemaal een rol spelen bij het verminderen van de verbindingsprestaties en daar moet rekening mee gehouden worden wanneer de verbindingsprestatie minder is dan gewenst.

 • Veel wetenschappelijke Bluetooth-coëxistentiestudies die zijn uitgevoerd door 3M en andere instituten hebben laten zien dat Bluetooth andere draadloze apparaten/technologieën niet verstoord. Daarnaast wordt Bluetooth ondersteund door Continua (SIG-groep voor Telemedicine) en een nieuw Bluetooth Health Device Profile (plug-en-play BT-communicatieprotocol voor medische applicaties) is onlangs vastgesteld en de eerst goedgekeurde producten zijn nu beschikbaar. Tevens zijn apparaten met gelijkwaardige technologie goedgekeurd in andere kritische-zorgomgevingen, waaronder OK-ruimtes en IC-afdelingen.
 • Nee, het Littmann Model 3200 is niet compatibel met Bluetooth-gestuurde hoorapparaten.
 • Standaard worden alle opnames onmiddellijk afgespeeld op uw Littmann 3200 stethoscoop via Bluetooth. Luisteren naar eerder opgenomen geluiden met de Littmann model 3200 stethoscoop wordt aanbevolen aangezien de geluidskwaliteit identiek is aan hetgeen u hoorde toen u het geluid opnam. Indien op uw pc het verbindingsicoon groen (op StethAssist™ of Cardioscan®) is, probeert u dan het volume te verhogen door op de "+" knop van uw stethoscoop te drukken.

  Indien het vakje "Play to pc" aangevinkt is, zal het opgenomen geluid op de luidsprekers van uw pc afgespeeld worden in plaats van op uw stethoscoop. Aangezien veel lage frequentiegeluiden voorkomen in auscultatie, kan het zijn dat u de indruk krijgt dat er geen geluid wordt afgespeeld. Computerspeakers (zeker ingebouwde laptopspeakers) hebben een zeer slechte audiorespons, waardoor u het idee krijgt dat er geen geluid wordt afgespeeld. Wanneer 'play to pc' is geselecteerd, werken koptelefoons doorgaans erg goed. Desktopspeakers zorgen ervoor dat u de opname kunt horen, maar deze zullen de laagfrequente geluiden doorgaans verstoren. Het beste alternatief voor het afspelen van de opgenomen geluiden aan een publiek is om een speakersysteem te gebruiker met een midlevelspeaker en een subwoofer.

 • Voordat u data kunt overzetten tussen twee Bluetooth®-apparaten, moeten deze eerst elektronisch 'gekoppeld' worden. Koppelen is een ontdek- en authenticatieproces dat ervoor zorgt dat uw met Bluetooth uitgeruste Littmann 3200 stethoscoop kan communiceren met een ander met Bluetooth uitgeruste apparaat, er ontstaat een verbinding tussen de twee apparaten en ze worden een vertrouwd paar. Terwijl StethAssist vertrouwde koppelingen met tot wel acht apparaten kan onthouden, is het slechts mogelijk om met één gepaard apparaat per keer te communiceren. Daarnaast kunt u niet twee Littmann model 3200 stethoscopen met elkaar verbinden.

  Eenmaal verbonden, kan de Littmann model 3200 stethoscoop worden verbonden met de pc waarop StethAssist draait. Selecteer de CONNECT-optie door de (M) knop in te drukken en los te laten. Het LCD-scherm laat zien dat de Bluetoothverbinding geactiveerd is. De stethoscoop gaat automatisch terug naar de operationele status.

 • De geluidsbestanden worden overgezet via Bluetooth®-communicatie. Bluetooth is een veilige methode van bestandsoverdracht. Bestanden die via Bluetooth worden overgezet zijn versleuteld en kunnen alleen op de pc gelezen worden die is verbonden met de Littmann model 3200 elektronische stethoscoop.
 • Littmann raadt aan om de stethoscoop na elke patiënt met een 70 % isopropylalcoholoplossing of -doekje af te nemen. Dompel uw stethoscoop nooit onder in welke vloeistof dan ook, laat het ook geen sterilisatieproces ondergaan. Voor meer informatie over het reinigen van zowel elektronische als mechanische stethoscopen, lees de Reinigen en Verzorgingspagina.
 • Ga naar www.Littmann.com/stethassist en download en installeer de nieuwste versie van StethAssist-software, nu ook compatibel met Mac.
 • StethAssist™ is software dat werkt met de 3M™ Littmann® Elektronische Stethoscoop Model 3200 voor het openen en laten zien hartgeluiden en andere fysiologische akoestische signalen. StethAssist-software werkt met de Littmann model 3200 stethoscoop en werkt op een pc die voldoet aan de systeemeisen.
 • De 3M™ Littmann® Elektronische Stethoscoop Model 3100 en de Model 3200 werden blootgesteld aan spattesten, valtesten, schoonmaaktesten, knopdruktesten en andere rigoureuze testen om zich ervan te verzekeren dat het zelfs de zwaarste omstandigheden zou kunnen weerstaan. De solide, gietmetaalconstructie en duurzame chromen afwerking van het borststuk kan jarenlang gebruikt worden onder diverse omstandigheden. Het Littmann model 3100 en model 3200 kunnen gebruikt worden bij temperaturen tussen -30°C tot +40°C, en bij een vochtigheidsgraad van 15 tot 93%.
 • Telkens als ik mijn stethoscoop aanzet, moet ik het geluidsniveau aanpassen. Kan ik een ander standaard volumeniveau instellen?
  Ja. Selecteer eerst het gewenste volumeniveau dat u wil instellen als standaard. Druk dan op de M-knop (menu) en druk vervolgens op "-" om naar beneden te gaan, totdat u SET VOL kan selecteren, druk dan opnieuw op de M-knop. Het volumeniveau is nu veranderd naar het nieuwe volume en wordt aangegeven op het scherm door een kleine verticale lijn naast de volumebalk.
 • Ja. Selecteer eerst het filtertype dat u wil instellen als standaard. Druk dan op de M-knop (menu) en druk vervolgens op "-" om naar beneden te gaan, totdat u SET FLTR kan selecteren, druk dan opnieuw op de M-knop. Het standaard filtertype is nu verander naar de nieuwe selectie.
 • De Littmann model 3100 en model 3200 stethoscopen zijn ontworpen voor auscultatie bij mensen van alle groottes, waaronder baby's en kleine kinderen. De akoestische sensor heeft een diameter van 15 mm, ongeveer het formaat van een kleine knoop is u vindt deze in het midden van het borststuk. Hierdoor is het bij de auscultatie van een patiënt enkel zorg om contact te maken met de exacte midden van het borststuk om optimale geluidskwaliteit te realiseren.
 • Wanneer u de hartslag van een patiënt wenst af te lezen van de display, is het belangrijk dat u het exacte midden van het borststuk op de juiste plaats houdt, aangezien zich hier de geluidssensor bevindt. Het duurt vijf seconden om de eerste hartslag te berekenen. Deze wordt om de twee seconden bijgewerkt. De hartslag wordt vervolgens tien seconden getoond nadat u het borststuk van de patiënt haalt. Voorafgaand aan de geïnitialiseerde lezing, vertoont de monitor twee streepjes (--). Voor hartslagen die buiten 30-199 per minuut vallen, vertoont de monitor ook deze twee streepjes (--).

 • Wanneer u de hartslag van een patiënt wenst af te lezen van de display, is het belangrijk dat u het exacte midden van het borststuk op de juiste plaats houdt, aangezien zich hier de geluidssensor bevindt. Het duurt vijf seconden om de eerste hartslag te berekenen. Deze wordt om de twee seconden bijgewerkt. De hartslag wordt vervolgens tien seconden getoond nadat u het borststuk van de patiënt haalt. Voorafgaand aan de geïnitialiseerde lezing, vertoont de monitor twee streepjes (--). Voor hartslagen die buiten 30-199 per minuut vallen, vertoont de monitor ook deze twee streepjes (--).

  De weergave van de akoestische hartslag functioneert op zijn best als de Littmann Model 3100 or Model 3200 apicaal bij het hart van de patiënt geplaatst wordt. Het kan gemonitord worden met alle soorten filters of volumeniveaus. Als de hartslag verandert van regelmatig naar onregelmatig, als de patiënt te veel beweegt of als er te veel longgeluiden worden opgevangen tijdens de auscultatie, geeft het scherm een knipperend getal of twee streepjes (--). Met oefening, zal uw kunde om de hartslag van uw patiënt op de display weer te geven, snel verbeteren. De hartslagsnelheidsfunctie is voor ons ontwikkeld en gevalideerd op mensen

 • Twee jaar oordop-tot-membraan garantie.
 • Nee. Helaas, deze elektronische stethoscoopmodellen worden niet langer door 3M gerepareerd omdat de onderdelen niet meer voorhanden zijn.