Stethoscoopgeschiedenis


 • Het begon allemaal met een papieren koker.

  Moderne stethoscopen: 200 jaar in ontwikkeling.

  In 1816, vond de Franse arts, Rene Laennec, de eerste stethoscoop uit: een lange, opgerolde papieren koker om het geluid van de borst van de patiënt naar zijn oor te kanaliseren. Het verhaal over hoe Laennec zijn uitvinding precies ontdekte, verschillen. Maar het was meteen duidelijk dat de akoestische eigenschappen van de koker het vermogen van Laennec om vitale hart- en longgeluiden te horen enorm vergrootte. Laennec bedacht de naam 'stethoscoop' door twee Griekse woorden te combineren: stethos (bost) en skopein (kijken of zien). Hij noemde het gebruik van de stethoscoop 'auscultatie' dat is afgeleid van 'auscultare' (luisteren).

  Vijfentwintig jaar later ontwikkelde George P. Camman uit New York de eerste stethoscoop met een oordopje voor elk oor. Dit ontwerp zou meer dan 100 jaar in gebruik blijven zonder al te veel aanpassingen.

  Akoestische vooruitgang.

  Het duurde tot de vroegen jaren zestig toen Dr. David Littmann, een Professor aan de Harvard Medical School, een vooraanstaand cardioloog en internationaal kenner op het gebied van en elektrocardiografie, een revolutionair nieuw soort stethoscoop patenteerde met enorm veel betere akoestische prestaties. Hij maakte van een simpel luisterapparaat een krachtige diagnostische tool. 3M kocht Dr. Littmannns stethoscopenbedrijf een aantal jaren later en bleef het ontwerp verfijnen en verbeteren.

  Het blijft relevant in de zorgverlening van de 21e eeuw.

  Tegenwoordig zijn 3M™ Littmann®-stethoscopen het diagnostische instrument waar wereldwijd miljoenen zorgprofessionals op bouwen. Clinici die de tijd nemen om auscultatie te leren en te gebruiken, worden beloond met een waardevolle vakbekwaamheid die ervoor zorgt dat ze snel hun patiënten kunnen inschatten, diagnosticeren en monitoren.

  Voor clinici zijn stethoscopen ook van belang voor het maken van het eerste contact met de patiënten. Het gebruik van een stethoscoop geeft de arts of verpleegkundige toestemming om een patiënt 'aan te raken', zonder deze echt aan te raken. Het zorgt voor een gemakkelijk eerste contact, neemt ongerustheid bij een patiënt weg en zorgt voor een verbinding en een verstandhouding. Het gebruik van een stethoscoop geeft patiënten het gevoel dat ze goed worden behandeld.

  Diverse innovatie van 3M, zoals instelbare membranen, Ambient Noise Reduction en Bluetooth® stethoscoopverbinding, hebben de mogelijkheden van de Littmann stethoscoop uitgebreid op manieren die Laennec (en waarschijnlijk ook Dr. Littmann) nooit hadden durven dromen. Littmann stethoscopen zijn de gouden standaard waaraan alle andere stethoscopen worden gespiegeld.—het merk dat superieure akoestiek, innovatief design en exceptionele prestaties levert.

  Bluetooth is een geregistreerd handelsmerk van Bluetooth SIG.