Anatomie van een Stethoscoop


 • Close-up laat de pediatrische zijde van een 3M Littmann Cardiology III Stethoscoop borststuk en zwarte slangen zien.

  Alle essentiële componenten, van borststuk tot oordopjes.

  Terwijl we een 3M™ Littmann® Cardiology III™-Stethoscoop laten zien in deze voorbeelden, weet dat alle huidige Littmann stethoscopen (met uitzondering van de elektronische modellen) gelijkwaardige componenten hebben.


 • Close-up laat het pediatrische membraan van een 3M Littmann Cardiology III Stethoscoop met de Littmannnzegel zien

  Borststuk

  Sommige Littmann stethoscoopmodellen met een eenzijdig borststuk met een instelbaar membraan. Andere modellen hebben een tweezijdig borststuk met een membraan aan de ene zijde en een kelk aan de andere zijde. Sommige kelken staan altijd open, andere zijn gesloten met een instelbaar membraan, afhankelijk van het model.

  De grotere membraanzijde wordt normaliter gebruikt voor volwassen patiënten. De kelk met de kleinere diameter is het meest geschikt voor pediatrische of magere patiënten, voor het manoeuvreren rondom verband en om carotiden te beoordelen. De gesloten kelk op Littmann stethoscopen kunnen geconverteerd worden naar traditionele open kelken door het membraan te vervangen met een niet-koude kelkmof of -ring.

  De nippel verbindt de slangen van de stethoscoop met het borststuk. Bij Littmann stethoscopen met tweezijdige borststukken, kan er slechts één akoestisch kanaal zijn van het membraan naar de oordopjes. Door het tweezijdige borststuk te draaien op de nippel, kiest u het soort membraan dat geopend is voor het akoestisch kanaal.


 • Instelbaar Membraan

  Het instelbare membraan is een 3M uitvinding dat auscultatie van een patiënt gemakkelijker kan maken. Het laat u eenvoudig verschillende geluidsfrequenties horen simpelweg door de druk op het borststuk aan te passen. Zo werkt het instelbare membraan:


 • Close-up laat de buizen aan de achterzijde zien in een Y-vorm die het koppelstuk van een 3M Littmann stethoscoop vormen.

  Slangen

  Huidige Littmann stethoscopen hebben nieuwe generatie slangen die verbeterde weerstand tegen huidoliën en alcohol bieden voor een langer leven van de slang. Geen natuurrubber (latex) of ftalaat-weekmakers gebruikt in de slangen of welk onderdeel dan ook—zo helpt u de mens en de natuur te beschermen. Alle Littmann Cardiologie Stethoscopen hebben dubbele lumen slangen: twee geluidskanalen in een buitenste buis waarmee het traditionele geluid van langs elkaar schurende slangen tot het verleden behoort.


 • Glimmend aluminium oorbuizen van een 3M Littmann Stethoscoop kruisen elkaar symmetrisch met zwarte oordopjes op de uiteindes.

  Headset en Oorbuizen

  De headset bestaat uit twee oorbuizen, trekveren en de oordopjes.

  De oorbuizen zijn op een anatomisch juiste hoek gepositioneerd, voor een goed pasvorm in de oorkanalen. De geribbelde uiteindes van de oorbuizen klikken de oordopjes veilig vast. Oorbuizen op een Littmann stethoscoop zijn gemaakt van een luchtvaartaluminiumlegering die zowel kracht als lichtgewicht biedt.

  De spanning van de headset is aan te passen aan individuele pasvorm- en comfortwensen door aan de oorbuizen uit elkaar te trekken om de spanning te verminderen, of samen te knijpen (te kruisen) om de spanning te vergroten.


 • Close-up van een zwarte oordop met een zachte afdichting met een oorbuis van een 3M Littmann Stethoscoop.

  Oordopjes

  Alle Littmann stethoscopen zijn uitgerust met oordopjes die dichtklikken op de oorbuizen voor extra veiligheid. (Sterker nog, u moet echt kracht zetten om ze los te maken.) De duurzame, oordopjes met zachte afdichting leveren een uitstekende akoestische afdichting en een comfortabele pasvorm. De oordopjes zijn verkrijgbaar in small en large en in zwarte en grijze uitvoeringen. Veel Littmann stethoscoopmodellen hebben een extra setje oordopjes met zachte afdichting en een paar harde oordopjes.